maanantai 29. kesäkuuta 2015

Pihalla kukkii

Lähdin kameran kanssa pihalle tarkoituksenani ikuistaa monta viikkoa kauniina kukkineet pionimme. En ehtinyt. Eilen vielä saimme kauniin pionin sukulaistytön rippijuhliin vietävään kukkakimppuun, mutta tänään oli liian myöhäistä. Ensi vuodeksi olisi kiva istuttaa lisää pioneita ja myös eri lajikkeita, jotta saisimme nauttia pioneista vielä heinäkuun puolellakin. Otin kuvan, jossa pionipenkin pinkit kukat näkyy taustalla muistoksi siitä, että ne ovat kukkineet ihanasti tänänkin vuonna, melkein koko kesäkuun.


Jotta mitään muuta ihanaa ei jäisi ikuistamatta, kiertelin ottamassa kuvia kesäkuun lopun kukkatilanteesta. Lapset ovat lomalla ja nautimme nyt ensimmäisistä lämpimistä päivistä.Olemme tehneet paljon kukka-asetelmia luonnonkukista ja kaupasta ostetuista kukista ja käyttäneet vuohenputkia koristeena. Tänään ensimmäistä kertaa vuohenputki alkoi miellyttää silmää ruusunmarjapensaan seuralaisena. Ehkä niitä vastaan ei kannatakaan taistella, kerätä vain hyviä vuohenputkireseptejä talteen ensi vuotta varten. Alla on round-upilla viime syksynä myrkyttytettyä orapihlaja-aitaa, jota olimme kovasti yrittäneet saada tuuheutumaan. Yhdessä päässä orapihlaja-aita kukoistaa vuohenputkien kanssa, mutta iso osa on kitukasvuista. Onkohan mahdollista, että se tästä vielä nousisi tuuheaksi ja korkeaksi suoja-aidanteeksi?


Jos se ei enää kasva, joku myöhään kukkiva syreeni olisi mukava lisä pihalle. Vanhan todella suojaisan jalosyreeniaidanteen jatkeeksii viime vuonna istutettu unkarinsyreeniaidanne on lähtenyt kasvamaan hyvin ja kukkii nyt paikoittain muhkeasti. Leikkimökin vieressä on myös kolme tosi vanhaa edellisen omistajan alasleikkaamaa unkarinsyreeniä, jonka versokasvua yritän pikkuhiljaa muotoilla pikkupuiksi.
Juhannusruusut eivät kukkineet vielä juhannuksena, mutta nyt huumaavat tuoksullaan. Ne kasvaa sulassa sovussa vuohenputkien kanssa. Tänään ajattelen, että näkymä olisi mielestäni jopa tylsä ilman vuohenputkea, siinä pihan laidalla se saa kasvaa! :)


Varjopuolen penkissä kukkii viimeinen alppiruusuista - "Roseum Elegans" ja vieressä yksinäinen akileija. Lajikkeet Hellikki ja Cunnigham's White ovat kukkineet jo aikaisemmin kesäkuussa.


Viereen olen suunnitellut isoa istutusaluetta, johon tulisi ainakin alppiruusuja (ehkä Mikkeliä ja Helsingin Yliopistoa), mustilanhortensia ja kieloja. Ne kaunistaisivat keittiön ja ruokasalin isoista ikkunoista avautuvaa näkymää. Nyt näkymä on mielestäni kaunis kun viereisellä vapaalla tontilla on kukkiva lupiinimeri, mutta suurimpana osana vuodesta viereisella tontilla ei ole juurikaan mitään kaunista katseltavaa.  


Viime vuonna päätin satsata kesäkukkiin kunnolla tänä kesänä ensimmäistä kertaa ja etuoven eteen ostin kaksi valkoista hortensiaa. Ne ovat muuttuneet täysin vaaleanpunaisiksi ja tänään laitoin toiseen ruukkuun ruosteisen hevosenkengän tuomaan onnea ja toiseen ruukkuun useita ruosteisia nauloja, tavoitteena mullan happamoittaminen ja vaaleanpunaisen värin poistaminen. Jo parissa tunnissa naulakukassa oli havaittavissa pientä muutosta.


Paikalliselta viljelijältä ostetut kerrannaiset ahkeraliisat kukkivat paljon hienommin kuin itse kasvattamani ahkeraliisat. Olen kuitenkin iloinen että ne kukkivat ylipäänsä! Taustalla on ovenmaalausprojektini, jossa ovi odottaa vielä kolmatta kerrosta Ahlbäckin sumunharmaata maalikerrosta. Kamalan ruma ovi on aiemmin ahdistanut kovasti, mutta nyt harmaana se ei enää pistä silmään samalla tavalla, eikä muutenkaan häiritse. Kannatti maalata! Pähkäilin värivalinnan kanssa pitkään, mutta harmaa tuntuu sointuvan hyvin.


Takana alppikärhön ensimmäinen kukinta on ohi ja liljat kohta puhkeavat kukkaan. 


Kesäpikkusydän on kukkinut toukokuusta saakka ja kukkii paljon paremmin kuin viime vuonna, jolloin se siirrettiin tähän puolivarjoon pimeämmästä penkistä.


Isotähtiputken kukat ovat nousseet ihan yhtäkkiä. Varjopenkissä kasvaa paljon taimia, joita olisi pian tarkoitus siirtää uuteen aurinkopenkkiin. Talon edessä puolivarjossa isotähtiputket viihtyvät hyvin.


Orvokit kukkivat vielä jonkun aikaa ja ensimmäinen daaliakokeiluni vaikuttaa lupaavalta! Orvokeille pitäisi keksiä uusi istutuspaikka, aiemmin olen istuttanut niitä aurinkoon kukinnan jälkeen. Vanhojen orvokkien kanssa ei juuri nyt oikein kasva muuta kuin siankärsämöä, jonka ajattelin tänä vuonna antaa kasvaa niin paljon kun se haluaa. Aiemmin olen kitkenyt pois. Joukoon voisi kokeilla erilaisia maksaruohoja. Olen laittanut komeamaksaruohon pistokkaita kesäkukkaruukkuihin, katsotaan mitä niistä tulee...
Pian saamme herkutella mansikoilla, karviaisilla ja punaherukoilla! Mustaherukkapensaat näyttävät terveiltä ja ovat kasvaneet hyvin, mutta raakileita ei ole kovinkaan paljon.4 kommenttia:

 1. Miten kaunis ja hienostunut perinnepiha teillä onkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kiitos oikein paljon! Tuo on kauneinta mitä kukaan on sanonut pihastamme! :)

   Poista
 2. Minä löysin meidän hiekkalaatikon laidalta hiekkamössöämpärin, jossa oli jotain palluroita. Lapsenpenteleet olivat tyhjentäneet ainoasta karviaispuskasta puolet raakileista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Mutta toivottavasti heillä oli hyvät leikit mössön ja palluroiden ansiosta :) Minulla on ollut vahtimista ettei kaikenmaailman raakileet menisi meidän pikkupojan suuhun.

   Poista